ANALISIS BREAK EVEN POINT SEBAGAI PERENCANAAN LABA PADA UMKM AYCA OPAK GAMBIR DI KECAMATAN KANIGORO BLITAR

Authors

  • Dian Nofitasari Universitas Islam Negeri Sayyid Ali Rahmatullah Tulungagung, Indonesia
  • Dyah Pravitasari Universitas Islam Negeri Sayyid Ali Rahmatullah Tulungagung, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.29040/jie.v8i3.15071

Abstract

MSME businesses have a major contribution to the economy of Indonesian society, because this type of business has a role in providing employment opportunities. Every entrepreneur definitely wants his business to run well and produce maximum profits, just like MSME Ayca Opak Gambir. However, the owner's profit planning is still limited to estimates with the assumption that the more products sold, the more profits he will receive.The aim of the research is to carry out calculations break even point so that find out the break even point and margin of safety to know percentage reducing sales to safe limits and trying to plan the desired profit, but before that, first separate costs which have not been done before. The method used is a descriptive quantitative method. The data sources used are primary data in the form of interviews with business owners and documentation in the form of financial reports. The results of this research are break even point will be achieved at a sales volume of IDR 286,139,344 or 5,752 units. for safe limits o rmargin of safety is 32% or IDR 133,860,656. If you want a profit increase of 110%, the owner can make sales of IDR 429,222,295 or a total of 8,628 units. Keywords : Break Even Point, Margin Of Safety, Profit Planning

References

Abdullah, M. (2015). Metode Penelitian Kuantitatif Untuk: Ekonomi, Manajemen, Komunikasi, dan Ilmu Sosial lainnya. Aswaja Presindo.

Ahmad, K. (2015). Akuntansi Manajemen Dasar - Dasar Konsep Biaya dan Pengambilan Keputusan. Raja Grafindo Persada.

Fitriani, F. S., Harahap, R. D., & Nurlaila, N. (2023). Perkembangan UMKM Di Indonesia : Peran Pemahaman Akuntansi, Teknologi Informasi dan Sistem Informasi Akuntansi. Owner, 7(3), 2518–2527. https://doi.org/10.33395/owner.v7i3.1427

Harto, D., Pratiwi, S. R., Utomo, M. N., & Rahmawati, M. (2019). Penerapan Internet Marketing Dalam Meningkatkan Pendapatan Pada UMKM. JPPM (Jurnal Pengabdian Dan Pemberdayaan Masyarakat), 3(1), 39. https://doi.org/10.30595/jppm.v3i1.3033

Hassanah, A., & Daud, R. M. (2019). Analisis Cost Volume Profit Sebagai Alat Perencanaan Laba (Studi Kasus Pada Umkm Dendeng Sapi Di Banda Aceh). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Ekonomi Akuntansi, 4(2), 190–214. https://doi.org/10.24815/jimeka.v4i2.12232

Holly, P. T., & Niasindo, K. (2022). https://jurnal.uniraya.ac.id/index.php/balance 7. 5, 7–15.

Indarti, M. G. K., Widiatmoko, J., Nugroho, A. H. D., & Murdianto, A. (2022). Pelatihan Metode Break Even Point (BEP) Sebagai Alat Perencanaan Laba Bagi Pelaku UMKM Di Kota Semarang. Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat (PENAMAS), 6(1), 54–60.

Jannah, M. (2018). Analisis Pengaruh Biaya Produksi Dan Tingkat Penjualan Terhadap Laba Kotor. Banque Syar’i, 7, 87–112.

Koeswardhana, G. (2020). Analisis Kemampuan Laba Kotor , Laba Operasi Dan Laba Bersih Dalam Memprediksi Arus Kas Di Masa Mendatang. Journal of Information System, Applied, Management, Accounting and Research, 4(1), 1–8.

Limanseto, H. (2022). Perkembangan UMKM sebagai Critical Engine Perekonomian Nasional Terus Mendapatkan Dukungan Pemerintah.

M.Hanafi, M. (2011). Manajemen. Edisi Ketiga. Unit Penerbit dan Percetakan Sekolah Tinggi Ilmu Manajemen YKPN.

Mahmudah, S., & Meirini, D. (2021). Cost Volume Profit Analysis As a Profit Planning Instrument. Balance: Journal of Islamic Accounting, 2(01), 33–42. https://doi.org/10.21274/balance.v2i01.4723

Manuho, P., Makalare, Z., Mamangkey, T., & Budiarso, N. S. (2021). Analisis Break Even Point (Bep). Jurnal Ipteks Akuntansi Bagi Masyarakat, 5(1), 21. https://doi.org/10.32400/jiam.5.1.2021.34692

Maruta, H. (2018). Laba, Perencanaan Manajemen, Bagi. Jurnal Akuntasi Syariah, 2(1), 9–28.

Mujiatun, S., Julita, J., Rahmayati, R., & Nainggolan, E. P. (2022). Pengembangan Model Penyaluran Kredit Bagi UKM Untuk Mengantisipasi Perkembangan Lembaga Keuangan Informal. Owner, 6(4), 3645–3652. https://doi.org/10.33395/owner.v6i4.1016

Najib, M. F., Agustunus Februadi, Tjetjep Djarnika, Wahyu Rafdinal, Carolina Magdalena Lasambouw, & Neneng Nuryati. (2022). Inovasi Desain Kemasan (Packaging) sebagai Faktor Peningkatan Daya Saing Produk UMKM di Desa Ciwarua, Kabupaten Bandung Barat. Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(1), 56–64. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v6i1.8397

Noviani, R., & Santoso, A. (2021). Analisis Break Even Point dan SWOT Pada Usaha Wedang Warok. ISOQUANT : Jurnal Ekonomi, Manajemen Dan Akuntansi, 5(1), 68. https://doi.org/10.24269/iso.v5i1.644

Pamungkas, H. A., & Hidayatulloh, A. (2019). Faktor penentu perkembangan umkm gerabah kasongan bantul yogyakarta. Inovasi Jurnal Ekonomi, Keuangan Dan Manajemen, 15(1), 65–71.

Prima, S. dan S. (2015). Akuntansi Biaya. Edisi 2. IN Media.

Putranto, A. (2017). Analisis Pengaruh Biaya Produksi Dan Penjualan Terhadap Laba Perusahaan (Studi Pada Usaha Mikro Kecil Dan Menengah Di Kecamatan Wonosobo Kabupatenwonosobo). Jurnal Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat UNSIQ, 4(3), 280–286. https://doi.org/10.32699/ppkm.v4i3.432

S, H., & Khalid, I. (2020). Analisis Titik Impas Sebagai Alat Perencanaan Laba Pada Pt. Semen Indonesia Tbk. Yang Terdaftar Di Bursa Efek Indonesia (Bei). JURNAL SeMaRaK, 3(3), 153. https://doi.org/10.32493/smk.v3i3.7402

Samryn. (2012). Akuntansi Manajemen. Informasi Biaya Untuk Mengendalikan Aktivitas Operasi & Investasi. PRENADAMEDIA GROUP.

Sari, D. I. (2021). Analisis Break Even Point dan Margin of Safety dalam Mengoptimalkan Laba pada Usaha Mikro Kecil Menengah. Jurnal Ilmu Manajemen, 9(2), 70–75.

Siregar, B. & D. H. (2013). Akuntansi Manajemen. Salemba Empat.

Supit, M. M., Gamaliel, H., & Rondonuwu, S. N. (2022). … Target Costing Dan Cost-Volume-Profit Sebagai Alat Bantu Manajemen Dalam Pengambilan Keputusan Untuk Perencanaan Laba Saat Low Season Pada Hotel …. Management Studies and …, 3(August), 2685–2695. https://www.yrpipku.com/journal/index.php/msej/article/view/1011%0Ahttps://www.yrpipku.com/journal/index.php/msej/article/download/1011/679

Tania, A. D., & Batu, R. L. (2022). Analisis Break Even Point pada UMKM “Tengteng Mamah Mimin†Desa Jayamulya Kabupaten Karawang. Eksis: Jurnal Ilmiah Ekonomi Dan Bisnis, 13(2), 63. https://doi.org/10.33087/eksis.v13i2.300

Vincent, V., Meisyana, C., Riady, K. W., Abigeyl, N., Hamid, G. G., Vincent, V., Margaretha, E., Joan, A. J., & Elfriede, D. P. (2022). Peningkatan Kinerja Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah (UMKM) Kluster Makanan Kering di Kabupaten Cianjur. Wikrama Parahita : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 6(1), 11–22. https://doi.org/10.30656/jpmwp.v6i1.3722

Wahyuningtyas Lelyana, & Dyah Pravitasari. (2022). Penerapan Sistem Akuntansi Berbasis Android Guna Peningkatan Kualitas Penyusunan Laporan Keuangan UMKM Budidaya Ikan Hias Desa Gempolan Pakel Tulungagung. Jurnal Akuntansi Dan Pajak, 23(01), 1–9.

Yusuf, A. M. (2014). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif & Penelitian Gabungan. KENCANA PRENADAMEDIA GROUP.

Downloads

Published

2024-04-30

How to Cite

Nofitasari, D., & Pravitasari, D. (2024). ANALISIS BREAK EVEN POINT SEBAGAI PERENCANAAN LABA PADA UMKM AYCA OPAK GAMBIR DI KECAMATAN KANIGORO BLITAR. JURNAL ILMIAH EDUNOMIKA, 8(1). https://doi.org/10.29040/jie.v8i3.15071

Issue

Section

Articles

Citation Check