PENGARUH KUALITAS PRODUK, GAYA HIDUP SEHAT, DAN ACUAN KELOMPOK TERHADAP KEPUTUSAN PEMBELIAN BUAH DI SUPERINDO CABANG SOLO BARU

Authors

  • Rizky Ramadhan Aprian Aditama Fakuktas Ekonomi, Universitas Slamet Riyadi Surakarta, Indonesia
  • Nike Larasati Fakuktas Ekonomi, Universitas Slamet Riyadi Surakarta, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.29040/jie.v7i2.12263

Abstract

This study aims to determine the extent to which Product Quality (X1), Healthy Lifestyle (X2), and Group Reference (X3) influence Purchasing Decision (Y). This study uses a quantitative approach with sampling using the Non Probability Sampling method. The type of data used in this study is primary data obtained from questionnaires filled out directly by respondents. Secondary data comes from books, journals, research results, practical work reports and related to the author's research object. In this study, the population that will be taken is all consumers of Superindo branch Solo Baru, which is immeasurable. Sample measurement uses the formula proposed by Hair et al., (2010) which is 115 respondents. The analysis tool used is multiple linear regression analysis. Using the SPSS analysis tool, the results of the study show that Product Quality (X1), Healthy Lifestyle (X2), and Group Reference (X3) simultaneously influence Purchasing Decision (Y). Keywords : Product Quality, Healthy Lifestyle, and Group Reference, Purchasing Decision.

References

Aghitsni, W. I., & Busyra, N. (2022). Pengaruh Kualitas Produk Terhadap Keputusan Pembelian Kendaraan Bermotor Di Kota Bogor. Jurnal Ilmiah Manajemen, Ekonomi, & Akuntansi (MEA), 6(3), 38–51. https://doi.org/10.31955/mea.v6i3.2271

Alfiah, A., Suhendar, A., & Yusuf, M. (2023). Pengaruh Kualitas Produk, Citra Merek dan Harga terhadap Keputusan Pembelian Vinyl Flooring Merek Taco di CV Indosanjaya Kota Bandung. SEIKO : Journal of Management & Business, 6(1), 492–503. https://doi.org/10.37531/sejaman.v6i1.3926

Anggraini, S.W., et al. (2022). Pengaruh gaya hidup sehat terhadap konsumsi buah dan sayur pada remaja. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 18(2), 11-2

Dengah, A. A., Mandey, S. L., & Djurwati Soepeno. (2023). Pengaruh Kelompok Acuan, Promosi dan Brand Image terhadap Keputusan Pembelian Sepatu Ventela Pada Mahasiswa Fakultas Ekonomi dan Bisnis Universitas Sam Ratulangi Manado. Jurnal EMBA : Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis Dan Akuntansi, 11(02), 150–157. https://doi.org/10.35794/emba.v11i02.47992

Hair, J. F., Black, W. C., Babin, B. J., Anderson, R. E., & Tatham, R. L. (2021). Principles of Multivariate Data Analysis. Harlow: Pearson Education.

Johnson, R.L., et al. (2017). The effect of fruit consumption on health: A review of the evidence. Nutrients, 9(1), 116.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2023). Pedoman Pembinaan Perilaku Hidup Bersih dan Sehat di Rumah Tangga. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Kotler, P., & Keller, K. L. (2022). Marketing Management. 15th ed. Harlow: Pearson Education.

Megananda, F. S., & Sanaji, S. (2021). Pengaruh Gaya Hidup Sehat Dan Citra Merek Terhadap Preferensi Konsumen Minuman Ready To Drink (Rtd). Jurnal Ilmu Manajemen, 9(4), 1613–1622.

Mitzi, Y. T., & Hermana, C. (2023). Pengaruh Keluarga Dan Kelompok Acuan Terhadap Keputusan Pembelian Produk Handphone Samsung (Studi Kasus Masyarakat Karawang). Jurnal Pendidikan Dan Konseling, 5(2), 379–386.

Putri, A.R., et al. (2022). Acuan kelompok sebagai faktor yang memengaruhi konsumsi buah dan sayur. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 18(2), 21-29.

Putu, A.N.W., et al. (2021). Pengaruh kualitas produk terhadap keputusan pembelian buah. Jurnal Manajemen Agribisnis, 18(2), 136-147.

Solomon, M. R., Bamossy, G. J., Askegaard, S., & Hogg, M. K. (2019). Consumer Behavior: A European Perspective. 11th ed. Harlow: Pearson Education.

Sugiyono. (2018). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Sugiyono. (2022). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Sukmawati, N., & Ekasasi, S. R. (2020). Pengaruh gaya hidup, kualitas produk dan promosi terhadap keputusan pembelian produk makanan sehat Soyjoy. Cakrawangsa Bisnis: Jurnal Ilmiah Mahasiswa, 1(1), 17–28. http://journal.stimykpn.ac.id/index.php/cb/article/view/125

Suyanti, S., et al. (2019). Pengaruh penggunaan pestisida terhadap kesehatan manusia dan lingkungan. Jurnal Kesehatan Masyarakat Indonesia, 15(2), 133-140.

Widyastuti, I.G.A.K., et al. (2022). Potensi residu pestisida pada buah dan sayur serta dampaknya terhadap kesehatan. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 18(2), 11-20.

Downloads

Published

2023-08-30

How to Cite

Aprian Aditama, R. R., & Larasati, N. (2023). PENGARUH KUALITAS PRODUK, GAYA HIDUP SEHAT, DAN ACUAN KELOMPOK TERHADAP KEPUTUSAN PEMBELIAN BUAH DI SUPERINDO CABANG SOLO BARU. JURNAL ILMIAH EDUNOMIKA, 7(2). https://doi.org/10.29040/jie.v7i2.12263

Issue

Section

Articles

Citation Check